Retailmarketing is een zeer breed begrip. Het omvat namelijk alle marketing die is bedoeld voor bedrijven die in retail actief zijn. De branche wordt ook vaak omschreven als detailhandel. Alhoewel steeds meer online gebeurd tegenwoordig, zijn er nog steeds veel bedrijven in regio Antwerpen actief met een ‘gewone’ winkel. De concurrentie van de online winkels wordt natuurlijk steeds groter voor deze branche. Daarom doen ze er veel aan om klanten naar de winkels te krijgen. Zo zie je bij winkels steeds vaker een scherm met narrowcasting reclame getoond worden. Dit geeft de consument een heel prettig gevoel en deze koopt hierdoor een stuk meer.

De retail heeft het steeds moeilijker door online verkopen

Het is de verkoop van producten en services direct aan consumenten. Deze verkoop kan plaatsvinden vanaf een fysieke locatie of via het internet. Zowel fysieke winkels als webwinkels vallen onder retail. Toch is dit artikel vooral gericht op fysieke winkels. Deze branche heeft het namelijk wat moeilijker. Op veel winkellocaties zie je dan ook lege panden staan.

Hoe deze bedrijven hun marketing doen is sterk afhankelijk van wat zij verkopen en wat zij van een potentiële klant gedaan willen krijgen. Het einddoel is natuurlijk altijd het kopen van een product of service. Daartussenin kunnen echter nog meer stappen van een persoon vereist zijn voordat dit überhaupt mogelijk is.

Acties realiseren met marketing

Simpelweg vragen aan een consument om een product te kopen is niet hoe retail marketing werkt. Er zijn namelijk nog meer acties van de klant gewenst om in staat te zijn het product te kopen. Zij moeten bijvoorbeeld weten waar het product te koop is. Wanneer deze informatie bekend is moeten ze naar de winkel komen om de aankoop te kunnen maken. Sommige aankopen worden gedaan op het moment dat men ze tegenkomt (ook wel impuls aankoop genoemd). Bij andere producten doet men eerst research en besluit vervolgens waar het product te kopen. Dit zie je voornamelijk bij wat duurdere producten, denk aan een televisie, auto of smartphone.

Dit kan dus een fysieke locatie zijn waar de persoon naartoe moet reizen of een webadres op het internet dat in de browser ingetoetst moet worden. Vervolgens moet de klant geld beschikbaar hebben om te kunnen kopen en hiertoe ook bereid zijn. Veel retail bedrijven bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid om producten op afbetaling aan te schaffen. Dit zie je veel terug bij elektronica winkels waar bijvoorbeeld wasmachines, drogers en koelkasten te koop zijn. In onze maatschappij zijn dit allemaal zeer belangrijke producten om te hebben. Wanneer deze defect gaan (en dat kan na verloop van tijd gebeuren) dan heb je een nieuwe nodig.

De beste oplossing is natuurlijk altijd om wat geld achter de hand te hebben zodat dit soort dingen direct kunnen worden aangeschaft, maar helaas is dit niet altijd het geval. Om de producten toch te kunnen verkopen, bieden de bedrijven een financiering aan. Er wordt dan iedere maand een vast bedrag voldaan. Dit is uiteraard wel een stuk duurder, omdat er ook rente in rekening gebracht wordt. Toch zien bedrijven hierdoor vaak een toename in verkopen.

Beschikbare kanalen om mensen te bereiken

Het doel van retail marketing is om acties te realiseren bij mensen. Welke acties dit zijn heb je in de vorige paragraaf kunnen lezen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om de omzet te laten stijgen, maar ook om de klant het goed naar zijn of haar zin te maken. Eerst moet je echter wel nog een publiek weten te bereiken. Hiervoor zijn verschillende kanalen beschikbaar.

Enkele voorbeelden van multimedia kanalen die te gebruiken zijn. Televisie, radio, krant en internet. Maar er is natuurlijk ook nog de traditionele print media die ingezet kan worden om mensen naar de winkel te krijgen en daar iets te laten aanschaffen. Wekelijks krijgen veel Belgen nog altijd de promotiefolders in de brievenbus, met daarin de wekelijkse aanbieden. Hier wordt nog altijd veel gebruik van gemaakt. Voornamelijk dagelijkse boodschappen en verzorgingsproducten zijn vaak gunstig geprijsd. Het versturen van dit reclamemateriaal is natuurlijk niet gratis. Bedrijven investeren hier veel geld in. Er zijn printkosten, verzendkosten en meer. Consumenten worden hierdoor naar de winkel getrokken en deze kosten moeten natuurlijk worden terugverdiend. Bedrijven zouden de kosten voor de advertenties niet blijven maken als het niet winstgevend was. Alhoewel er tegenwoordig veel mogelijkheden zijn om te adverteren zijn reclamefolders nog altijd een goede manier om mensen naar de winkels te krijgen en producten te laten aanschaffen.

Daarnaast kan je ook nog retail marketing in de praktijk toepassen. Je kunt bijvoorbeeld buiten je winkellocatie een grote banner laten plaatsen die de aandacht zal trekken van voorbijgangers. Dit kan natuurlijk ook op een andere locatie, bijvoorbeeld langs de snelweg om de aandacht van mensen te trekken. Zo kunnen mensen naar de winkel worden gelokt, bijvoorbeeld omdat er een heel goede aanbieding was.

Lopen mensen eenmaal in je winkel dan kan retail marketing ervoor zorgen dat zij de juiste producten in de schappen kunnen vinden. Schermen die in de winkel geplaatst worden kunnen hiervoor zorgen. De marketing begint bij de eerste keer dat een potentiële klant van een product of dienst hoort en houdt pas op wanneer afgerekend is. Het is dus een lang proces. De winst voor bedrijven zit hem voornamelijk in het behouden van de klant en dat deze dus vaker producten blijft kopen. Als een consument een goede ervaring heeft gehad bij een winkel, kan zal deze vaker producten aanschaffen en mogelijk andere mensen vertellen over de goede ervaring.

Online en winkel verkopen combineren

Veel retailers zien de online verkopen via webwinkels als een probleem, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Er zijn namelijk veel bedrijven die online en retail heel goed met elkaar weten te combineren. Een deel van de consumenten koopt nu eenmaal liever online, terwijl een ander deel liever naar een winkel toe gaat.  Bedrijven die dit succesvol inzetten, moeten het vaak hebben van de service.

Stel je nu eens voor dat je een televisie online hebt gekocht. Er zijn bedrijven die alleen opereren en als je dan een vraag hebt of service nodig hebt, is dit vaak lastig. Je kunt vaak wel via e-mail of telefoon contact opnemen, maar de mensen zijn vaak minder kundig in specifieke modellen. Heeft de webwinkel ook een fysieke locatie, dan kun je daar even naartoe gaan voor wat uitleg. Dit is zeker niet voor iedere consument belangrijk, maar een bepaald doelgroep vindt dit zeker belangrijk.