Een nieuw dak laten plaatsen, daar heeft u waarschijnlijk wel eens vaan gehoord. Of misschien heeft u er zelfs wel eens over nagedacht om het bij uw dak te laten doen. Een dak vervangen klinkt als een zeer ingrijpende oplossing. Er wordt soms gedacht dat het hele dak er dan af moet. Alhoewel dat in sommige gevallen zo is, hebben we het meestal over het vervangen van den dakbekleding.

En die is meestal aanwezig op een plat dak. Een schuin of hellend dak is dus iets anders, waar meestal dakpannen voor gebruikt worden. Alhoewel dakpannen ook niet het eeuwige leven hebben, gaan ze doorgaans langer mee dan de dakbekleding op een plat dak. Deze moet vaker vervangen worden omdat het materiaal minder sterk is.

Een plat dak heeft vaak meer onderhoud nodig

Bij een plat dak is er vaak wat meer onderhoud nodig. Dit verlengd de levensduur van het dak aanzienlijk. Veel woning eigenaren investeren hier dan ook in. Normaal gesproken is de dakbekleding laten vervangen geen goedkope klus, als het wat langer kan worden uitgesteld door het juiste onderhoud is dat dus een interessante investering.

Zelf kunt u ook een aantal zaken doen. Zo kunt u bijvoorbeeld 2 keer per jaar eens het dak op gaan om te inspecteren of alles nog in orde is. De randen kunt u bijvoorbeeld controleren en u kunt de dakgoten schoonmaken, zodat er geen bladeren in de goten blijven liggen. Stilstaand water op een plat dak is funest. Zo kan er lekkage gaan ontstaan en dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Met welke kosten kunt u rekening houden bij het vervangen van het dak

Het beantwoorden van zo’n vraag is niet gemakkelijk.  Er spelen een hoop zaken mee bij de prijs. Zo is bijvoorbeeld de kwaliteit van het materiaal dat gebruikt wordt zeer belangrijk, maar ook de oppervlakte van het dak. Een kleiner dak zal doorgaans minder prijzig zijn dan een groter oppervlakte van het dak. Op zich wel logisch, maar wel iets om rekening mee te houden. Veel woningeigenaren vragen bij diverse gespecialiseerde bedrijven een offerte op maat op om deze te kunnen vergelijken. Prijs is natuurlijk belangrijk, maar de kwaliteit van het werk is nog veel belangrijker.