Iedereen wil eigenlijk wel energie besparen tegenwoordig. Ten eerste natuurlijk omdat het op de lange termijn een flinke besparing op kan leveren. De energieprijzen zullen de komende jaren waarschijnlijk alleen maar gaan stijgen, dus iets doen met groene energie is dan ook interessant.

Natuurlijk zal er eerst het zogenaamde omslagpunt bereikt moet worden, het apparaat wat wordt aangeschaft en kan zorgen dat er minder energie nodig is moet natuurlijk wel eerst worden terugverdiend. Vanaf dat moment is alle energie die wordt opgewekt dus in feite ‘gratis’. Een ZonneBoiler is zo’n apparaat dat energie kan opwekken. Het apparaat zorgt voor warm water met de warmte van de zon. Zo wordt de besparing gerealiseerd. Ook in België kan dit interessant zijn.

Werking van de zonneboiler

zonneboiler energie besparenEen zonneboiler wordt nog wel eens verward met zonnepanelen. Alhoewel de 2 apparaten esthetisch op elkaar lijken hebben ze een compleet ander doel. Zoals al eerder uitgelegd zorgt de zonneboiler ervoor dat er warm water kan worden gebruikt. Op het dak worden zonnecollectoren geplaatst die met de warmte van de zon het water verwarmen. Dit warme water wordt vervolgens keurig opgeslagen in een opslagvat. Hier is heel erg goede isolatie aanwezig, zodat dit lang warm blijft en kan worden aangesproken op het moment dat de vraag naar warm water komt. Dit kan gebeuren op het moment dat iemand de warme kraan aanzet om bijvoorbeeld de vaat te gaan doen, of een bad vol laat lopen.

Wat als er niet voldoende warm water is?

Een zorg van mensen die interesse tonen in een zonneboiler is de vraag wat er gebeurd op het moment dat er niet voldoende warm water in de zonneboiler aanwezig is? Soms wordt gedacht dat men dan enkel koud water tot zijn of haar beschikking heeft. Dit is niet juist. De boiler zit namelijk ook nog steeds aangesloten op de CV ketel welke kan bijspringen op het moment dat het water niet voldoende warm is. Zo hoeft u dus nooit zonder warm water te zitten. Het is natuurlijk wel een slim idee om ook te zorgen dat uw CV ketel niet teveel verbruikt. Uitkijken naar een nieuwe model (HR ketel) kan dan ook interessant zijn om te combineren met uw zonneboiler.