WINTERSLAAP
Actualitiek.be houdt het even voor bekeken. De voltallige eenspersoonsredactie gaat even in winterslaap, en zal zich tussen de zoete dromen door even bezinnen over de toekomst van dit project.Vage plannen zijn er al, maar er wordt nog even bekeken in hoeverre die realiseerbaar zijn. In elk geval gaan we niet zomaar stoppen, daar kunt u van op aan. Dat zult u wel merken na nieuwjaar.Heb je zelf ideeën, wil je gaan meewerken, of wil je gewoon op de hoogte gehouden worden van de wederopstanding, stuur dan een mailtje naar actualitiek@gmail.com. (12/12/2005)

[6 reacties]


Nota van minister Landuyt
“Ook bejaarden zijn voortaan te catalogeren als ‘voortbewegingstoestellen’. Ze ontwikkelen immers een lage snelheid, zijn geen auto’s of motoren, en voldoen voorts aan alle voorwaarden.” (01/12/2005)

[2 reacties]


Fata Morgana in Pakistan
Na de aardbeving in Pakistan beslisten VRT en VTM om het gezamenlijk televisieprogramma Tenten voor Pakistan te organiseren. VTM gaat nog een stapje verder in de warme gloed van solidariteit. Na de eerste sneeuwvlokjes pakt de VTM uit met Vlaanderen onder de dekens. Minister van Media en Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois is verheugd over het project: “Op deze manier hoeven clochards niet langer dood te vriezen in Brussel. Ze kunnen zich nu in de fraaie VTM-dekens wikkelen.

De VRT voelt zich voorbijgestoken en zal daarom een speciale aflevering van Fata Morgana opnemen in de getroffen gebieden in Pakistan: De getroffen bevolking én de hulpverleners zullen vijf sterren kunnen verdienen door de volgende opdrachten tot een goed einde te brengen:

– Bereid een lekkere maaltijd op basis van voedzame bagger en melkpoeder

– Maak een groot kampvuur met VTM-dekentjes

– Bouw een tent van minstens tien meter hoog met behulp van kledij van spullenhulp

– Bevrijd iemand na twee maand levend vanonder het puin

– Bouw een huis dat de trillingen van Sergio’s ‘Ow Yeah’ kan weerstaan

Als het lukt stuurt de VRT voedsel en medicijnen, als het niet lukt sturen ze dokter Beaucourt. (01/12/2005)

[reageer]


De erven Beysen tegelijk blij en triest met Coveliers’ VLOTT
De resterende bestuursleden van het Liberaal Appel reageren tegelijk blij en bedroefd op VLOTT, het nieuwe politieke schuitje van Hugo Coveliers. Ze vinden het een prima initiatief, maar betreuren dat het er nu pas is. Ze verwijten Coveliers dat hij te lang zitten mekkeren heeft, en dat hij beter veel eerder werk had gemaakt van zijn ultraliberale beweging. “Als dat VLOTT er wat vroeger was geweest, dan was Ward zich misschien niet verdronken“, luidt het in een mededeling van het Appel.

De overblijvers bij het Appel gaan zich nu vermoedelijk terug aansluiten bij de VLD, maar overwegen wel de oprichting van een nieuwe liberale denktank. Uit respect zouden ze die het Beysens Liberaal Universeel Belang dopen. (25/11/2005)

[4 reacties]


Vakbondsfront schort onderhandelingen en acties Generatiepact definitief op
Het gemeenschappelijk vakbondsfront staakt alle verdere onderhandelingen en acties ten opzichte van het Generatiepact. Alle vergaderingen met de regering worden opgeschort, en er wordt eveneens afgezien van verdere maatregelen of stakingen. “Verder onderhandelen zou voor ons letterlijk betekenen dat we langer moeten werken, en het is van bij het begin duidelijk gesteld dat we in dat verhaal niet meestappen“, aldus Xavier Verboven (ABVV).

Als ik verneem dat de regering ons wil uitnodigen aan de onderhandelingstafel, dan zie ik daarin vooral een manoeuver om ons, en dan vooral de vakbondstop, aan de slag te houden. Da’s een regelrechte provocatie!“, treedt Luc Cortebeeck (ACV) zijn collega bij.
(17/11/2005)

[reageer]


Eventueel alternatieve GP in Wallonië
In Wallonië is heel wat te doen rond het contract dat Jean-Marie Happart heeft ondertekend met Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Volgens dat contract zou Ecclestone de duur ervan kunnen verlengen tot 2015, en zou hij ruim 13 miljoen euro kunnen eisen voor elke editie van de Grote Prijs die niet doorgaat. Happart bekent dat hij het document heeft ondertekend, maar zegt er bij dat hij het deel in het Engels niet heeft gelezen. Hij beweert ook dat in opdracht van het Waalse Gewest te hebben gedaan. Nochtans zegt geen enkele minister Happart daartoe opdracht te hebben gegeven.

De publieke opinie kan vooral niet begrijpen dat Happart zo’n contract argeloos heeft ondertekend, maar Jean-Marie zelf bijt van zich af: “Wist ik veel dat een contractonderdeel in een andere taal dan het Frans ook rechtsgeldig was! Nu, ik zie daar trouwens niet eens zo’n ramp in. Het contract spreekt van een Grote Prijs, wel wie zegt dat dat een F1-circus moet worden? Waarom organiseren we geen bescheiden GP Hanengevecht, of een GP voor oldtimer Renaultjes? Ik ben zeker dat we er binnen het budget een leuk feestje van kunnen maken!

In afwachting heeft minister-president Elio Di Rupo toch al eens voorzichtig gepolst of Vlaanderen toevallig geen extra centen voor de Waalse buren kan voorzien, in ruil voor Francorchamps-zitjes.
(17/11/2005)

[1 reactie]


Ophokplicht voor wagens
In Frankrijk worden nog elke nacht een paar honderd wagens in de fik gestoken en ook in ons land lijkt die golf van automobielpyromanen op te komen. Daarom wil de regering nu de avondklok voor wagens instellen. Ze redeneren dat als alle wagens gewoon netjes binnenstaan, er ook geen in brand zullen worden gestoken. De jongeren zouden dan onverrichterzake naar huis moeten terugkeren en er in alle rust en sereniteit een boekje lezen, of kijken naar Het Leven Zoals Het Is. “Die ophokplicht is een geniaal idee. Jongeren die zich bezig houden met rel- en herrieschoppen gaan zich echt niet laten tegenhouden door een avondklok hoor“, legt Patrick Dewael uit. “Maar als er geen auto’s te vinden zijn, dan staan ze daar mooi!

Minister Landuyt is evenwel minder enthousiast. Hij is al jaren voorstander van een vermindering van het aantal wagens op onze wegen, en wil de brandstichtingen zeker niet afraden. Het is volgens hem een unieke kans om het fileprobleem eindelijk eens bij de wortel aan te pakken. “En die wahens zijn doorhaans toch verzekerd“, aldus nog de minister. (10/11/2005)

[2 reacties]


Vermassen wil pleiten in socialistische echtscheiding
Jef mengt zichDe goede verstandhouding in het huwelijk tussen de Sp.a en de socialistische vakbond ABVV is ver zoek. De twee voormalige partners lijken door het Generatiepact mijlenver van elkaar te liggen en een scheiding lijkt onafwendbaar. Vandaar dat advocaat Jef Vermassen zich nu in het debat mengt. Vermassen is een straf pleiter, en hij staat ervoor bekend dat hij zelfs een op heterdaad betrapte kindermisbruikende en tegelijk frauderende seriemoordenaar zou vrij krijgen, als de man maar een slechte jeugd gehad heeft.

De advocaat biedt zijn diensten nu aan beide partners aan, om bij een eventuele echtscheiding het onderste uit de kan te halen. Is er dan zoveel te verdienen? “Natuurlijk“, vindt Vermassen. “Er staat net heel veel op het spel! Er is de achterban, het hoederecht over het socialistisch gedachtegoed en de patenten op rode vlaggen, en dies meer.

Bij een dergelijke scheiding is de achterban altijd het eerste slachtoffer“, aldus Vermassen. “Ik wil er voor zorgen dat die bij de juiste voogd terechtkomt. (…) De eerste die mijn ereloon kan en wil betalen heeft de zaak.
(03/11/2005)

[2 reacties]


Bourgeois neemt maatregelen tegen vogelpest
De Vlaams minister van Media Geert Bourgeois heeft vandaag een reeks maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan. Alle tekenfilms waarin Donald Duck of ander gevogelte een rol speelt worden een tijd lang geband van het scherm. Ook de kippen die deelnemen aan Blind Date, Expeditie Robinson en Paradise Hotel worden tot nader orde van het scherm gehaald. De televisiezenders zeggen ,,begrip” te hebben voor de maatregelen.

Bourgeois heeft ook bij zijn Nederlandse collega aangeklopt om Pino, de blauwe vogel uit Sesamstraat, een tijdje van het scherm te halen ,,om ook de jongsten onder ons te beschermen tegen het virus”, aldus de bezorgde minister. (23/10/2005)

[10 reacties]


VB ziedend over gratis taart voor Waalse profiteur
“Een schande!“, fulmineert VB’er Francis Van den Eynde. Hij heeft het over de taart die gisteravond in het gezicht van Waals Minister-President Elio di Rupo werd gegooid. Di Rupo was in Gent voor een debatavond georganiseerd door de jongsocialisten, en kreeg bij aankomst dus een slagroomtaart in het gezicht door een lollige NSV’er. Van den Eynde kan er niet mee lachen. “Alsof de Walen nog niet genoeg van ons krijgen“, briest de VB’er verder. “Di Rupo moet geen taart in zijn gezicht krijgen, maar een vuist! Het wordt tijd dat die NSV’ers eens wat minder wussy worden, en wat meer vent!

Een woordvoerder van het NSV erkent het te softe imago van tegenwoordig en belooft er werk van te maken. In afwachting proberen ze Van den Eynde gunstig te stemmen door hem eerstdaags te trakteren op een schwarzwaldtorte. (20/10/2005)

[6 reacties]


Premier stelt De Beleidsverklaring voor op filmfestival
Nadat hij eerder hetzelfde had gedaan in het Parlement heeft Premier Verhofstadt gisteravond De Beleidsverklaring ook nog eens voorgesteld op het Filmfestival in Gent. De Premier noemde zijn verklaring een typisch Belgische dramedy met een open einde. Drama en ellende, maar toch hier en daar een vrolijke noot. “We hadden niet zo’n groot budget voorhanden als voor voorgaande producties, maar het resultaat mag er toch zijn“, aldus Verhofstadt.

Roel Van Bambost is alvast enthousiast over de regeringsmaatregelen. Hij zag er een spannende thriller in, die vooral een ouder publiek zal kunnen boeien. “Vooral de thema’s over brugpensioen en de belasting op spaargeld zijn thema’s die dicht bij de mensen staan“, aldus Roel. “Ikzelf kan er van meespreken, want ik moet nu op m’n 84ste nog steeds filmjournalist spelen voor de VRT“.

Het publiek was evenwel niet zo enthousiast en een staande ovatie bleef dan ook uit. Het is dan ook afwachten wat De Beleidsverklaring aan de kassa zal geven. En daarvan hangt dan weer af wat we mogen verwachten van de sequel volgend jaar. (12/10/2005)

[1 reactie]


CD&V; biedt Verwilghen job aan
Bij de CD&V; zitten ze wat verveeld met de gemiste kans om Marc Verwilghen tot commissaris voor de mensenrechten te bombarderen. “Misschien had Luc toch een beetje meer voor Marc moeten supporteren“, geeft voorzitter Vandeurzen toe. “We moeten als Belgen wat vaker aan hetzelfde zeel trekken, zeker als we daarmee Verwilghen uit het Belgische politieke landschap kunnen krijgen.

De tsjeven voelen zich dus wat schuldig, en da’s op zich niet zo vreemd voor een partij met diepchristelijke roots. Vandaar dat de partij het wil goedmaken. Na enig beraad biedt de partij Marc nu een andere mooie job aan. “We hebben eens rondgekeken welke vacatures er allemaal openstaan, en met behulp van onze beste lobbyisten kunnen we Marc laten kiezen uit drie interessante jobs.“, aldus een trotse Vandeurzen.

Het aanbod is inderdaad niet te versmaden. Verwilghen kan concierge worden in Bisdom Brugge en meer bepaald voor de persoonlijke vertrekken en kinderkamers van Bisschop Roger en zijn crew, hij kan hoofdbibliothecaris worden in de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Aalter, en er is een functie als centrale verdediger bij Club Brugge. Dat laatste dankzij Jean-Luc, die ooit zelf een mooi Europees postje wist te bemachtigen dankzij onze liberale vrienden. (06/10/2005)

[7 reacties]


Ook politici kondigen nationale staking aan
Na het ABVV, het ACV en de vakbonden van de spoorwegen en de Post kondigen ook de politici over heel België een nationale staking aan op woensdag 12 oktober. Zowel de federale regering als de vijf deelregeringen nemen aan de staking deel. De politici willen daarmee hun ongenoegen uiten over de bakken stront die ze dagelijks over zich heen krijgen.

“We worden het zo zoetjes aan beu. Kotsbeu. Je lanceert een idee en de dag erna staan er vijftien opiniestukken, analyses en grafiekjes in de gazetten om het idee onderuit te halen”. Dat zegt Herman De Croo, de eerste burger van het land. “Bovendien sluit onze stakingsdag netjes aan bij de acties van de vakbonden.” België zal op die manier bijna een week lang platliggen? “Je m’en fou”, aldus De Croo. (30/09/2005)

[8 reacties]


Hoe Dedecker komaf maakt met het fileprobleem
Veel mensen reageren nogal verbaasd op de voorstellen van Jean-Marie Dedecker om het fileprobleem op te lossen. Dedecker wil immers de pechstroken afschaffen en een viaduct bouwen boven de Brusselse Ring. De VLD’er zelf reageert onthutst over al die commotie: “Komaan, dit waren nog de minst spectaculaire voorstellen! Het kiesvee is toch zo kortzichtig!

De voorstellen die het net niét haalden gingen inderdaad nog wel een flinke stap verder. Zo overwoog Dedecker een apart soort wegenvignet te introduceren. Dat zou op de grote snelwegen enkel nog chauffeurs toelaten die kunnen aantonen dat ze voldoende snel kunnen rijden. “Het fileprobleem is in wezen een simpel gegeven“, aldus Dedecker. “Het gaat om mensen die te traag rijden en dus moeten we enkel de snelste chauffeurs toelaten..” Elke pendelaar die in aanmerking wil komen voor een dergelijk vignet zou een test moeten afleggen op een circuit naar keuze, te weten Zolder of Francorchamps. De tragere chauffeurs zouden dan het openbaar vervoer kunnen nemen.

Ook op vlak van infrastructuur had Dedecker nog meer voorstellen in de kast liggen. Zo wil het Vlaams parlementslid de grote autosnelwegen omvormen tot eenrichtingsstraten. “De E40 bijvoorbeeld zou je van 6u tot 11u enkel opkunnen in de richting van Brussel, en dan vanaf 16u tot 20u enkel in de richting van de kust. Dat levert een dubbele capaciteit op! De mensen die in de andere richting willen moeten maar sluipwegen zoeken, of opteren voor het openbaar vervoer.“, besluit Jean-Marie. (29/09/2005)

[9 reacties]


VLD wil Antwerpen niet meer besturen met Groen! omwille van ‘mottige druifluis’
De Antwerpse VLD wil Groen! liever niet meer in een volgende coalitie.Officieel beweert Ludo Van Campenhout dat er op die manier een beter veiligheidsbeleid zou kunnen worden gevoerd, maar insiders suggereren een andere reden. Een anonieme tipgever, laten we hem Hugo C. noemen, vermoedt dat verscheidene persoonlijke redenen aan de basis liggen.

Van Campenhout kan gewoon die Pairon niet verdragen“, aldus de Antwerpse ex-VLD’er. “Hij vindt dat hij er niet uitziet, en dat hij het imago van het schepencollege een serieuze knauw geeft.” Naar verluidt zou de Van Campenhout zijn collega Erwin Pairon nog omschreven hebben als een ‘mottige druifluis‘ en is hij er van overtuigd dat de vreemde stank op ’t schoon verdiep aan Pairon zou te wijten zijn.

Ook Chantal Pauwels kan maar op weinig sympathie meer rekenen sinds ze Van Campenhout tot driemaal toe heeft afgewezen, zélfs voor een intiem tofudineetje bij energiebesparend kaarslicht. Het is nu natuurlijk nog even wachten hoe Ludo zal reageren op de comeback van Mieke Vogels… (27/09/2005)